POGOJI POSLOVANJA

Pogoji poslovanja

Pogoji poslovanja spletne trgovine Alpskazgodba.si so sestavljeni v skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot), Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1) ter Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) in Zakonu o elektronskem poslovanju na trgu (ZEPT).

S spletno trgovino Alpskazgodba.si upravlja Mej-se d.o.o., Stara Fužina 88, 4265 Bohinjsko jezero (v nadaljevanju »ponudnik«), ki je vpisana v registrski organ: Ajpes, izpostava Ljubljana. 2020.

Splošni pogoji poslovanja definirajo delovanje spletne trgovine Alpska Zgodba, pravice uporabnika-kupca ter poslovni odnos med ponudnikom in kupcem.

 

Avtorske pravice na naši spletni strani   

Zakon o avtorskih in sorodnih pravicah (ZASP)

Celotna vsebina spletne strani, ne glede na obliko, je z zapisom zaščitena z avtorskimi pravicami in je v lasti spletne strani Alpska zgodba. Vsebine spletne strani se ne smejo uporabljati za drug namen kot za uporabnikovo osebno gledanje, razen če ponudnik predhodno pisno dovoli drugače. V primeru zlorabe uporabnik kazensko in materialno odgovarja.

 

Dostopnost informacij

Ponudnik se zavezuje, da bo kupcu vedno zagotovil naslednje informacije:
– podatke o ponudniku Mej-se d.o.o., Stara Fužina 88, 4265 Bohinjsko jezero,
– kontaktne podatke, ki uporabniku omogočajo hitro in učinkovito komunikacijo (e-pošta, telefon),
– bistvene lastnosti artiklov, 
– ceno blaga ali storitve 
– morebitne stroške dostave in pogoje dostave (ter način, kraj in rok dostave),   
– podrobnejšo ureditev plačila ter načina in roka dobave ali izpolnitve, 
– opis pravice do odstopa od pogodbe točna navedba tehničnih korakov, ki vodijo do sklenitve pogodbe
– rok, v katerem je možno odstopiti od pogodbe in pogoje za odstop (opis pravice do odstopa v skladu s 43.č ZVPot; v primerih, ko potrošnik v skladu s 43.č členom ZVPot nima pravice do odstopa, je o tem izrecno obveščen).

Ponudnik bo kupcu zagotovil tudi:

– pisno obvestilo na spletni strani o pravici do odstopa od pogodbe, ter o načinu in pogojih izvrševanja te pravice, oziroma pisno obvestilo na spletni strani, da potrošnik v primerih iz petega odstavka 43.č člena ZVPot, te pravice nima;
– naslov, kamor lahko potrošnik pošlje svoje ugovore, pripombe, zahtevke in izjave.

Ponudba artiklov in cene 

– zaradi narave poslovanja preko svetovnega spleta – interneta se ponudba artiklov lahko spreminja pogosto in hitro, 
– ponudnik si pridržuje pravico do spremembe cen brez predhodnega obvestila
– vse cene so v EUR (eurih), 
– v skladu s 94. členom ZDDV-1 DDV ni obračunan, 
– cene artiklov ne vklučujejo stroškov dostave oziroma poštnine. Ti stroški so navedeni ob izračunu vrednosti naročila pred elektronsko potrditvijo naročila in na strani o dostavi. 
– redna cena: je cena, ki jo določi ponudnik. 
– akcija: z oznako akcija so označeni artikli, ki so trenutno v akciji, ki je časovno omejena.  

Načini plačila

Ponudnik omogoča naslednje načine plačila:
⦁  z nakazilom na TRR račun upravitelja spletne trgovine Alpska zgodba,  naslov: Mej-se d.o.o., Stara Fužina 88, 4265 Bohinjsko jezero po ponudbi/predračunu
⦁  z gotovino pri osebnem prevzemu v Ljubljani ob predhodnem dogovoru

 Spletna trgovina

– uporabnik lahko nakupuje preko spletne strani, ki je dostopna preko povezave: www.alpskazgodba.si, 
– zapisani splošni pogoji, so sestavni del pogodbenega razmerja med ponudnikom in kupcem- kupoprodajna pogodba, 
– za nakup v spletni trgovini, se uporabnik ne rabi registrirati, 
– informacije, ki jih najdete v spletni trgovini (opis izdelkov, fotografije) so približne. Pridružujemo si pravice do manjših sprememb v opisu izdelka, brez obveznosti obveščanja uporabnika, 
– ponudbe na strani so količinsko in časovno omejene, količine objavljenih zalog na spletni strani so informativne in se lahko spremenijo brez obvestila.

Ponudnik kupcu izda račun

Cene veljajo v trenutku oddaje naročila in nimajo v naprej določene veljavnosti.

Kljub stalnim naporom, zagotoviti za kupca ažurne in točne podatke, se lahko dogodi, da je podatek o ceni napačen. V takem primeru, bo ponudnik kupcu omogočil odstop od nakupa, hkrati pa bo ponudnik kupcu ponudil rešitev, ki bo šla v obojestransko zadovoljstvo. To velja tudi v primeru, da se cena artikla spremeni med obdelavo naročila.

Kupoprodajna pogodba – nakup

Kupoprodajna pogodba med ponudnikom in kupcem je sklenjena v trenutku, ko ponudnik potrdi naročilo (kupec prejme elektronsko sporočilo o statusu, da je naročilo potrjeno skupaj s številko naročila). Od tega trenutka so vse cene in drugi pogoji fiksirani in veljajo tako za ponudnika kot za kupca.

Pravica do odstopa od kupoprodajne pogodbe

Kupci, ki sklenejo kupoprodajno pogodbo-nakup na daljavo skladno z Zakonom o varstvu potrošnikov, imajo pravico, da od pogodbe odstopijo. Način odstopa od pogodbe je opisan v spodnjih obrazcih za odstop od pogodbe.  V kolikor kupec izdelek začne uporabljati, pa si premisli, izgubi pravico do odstopa od pogodbe.

Kupec mora, tudi če blaga ni uporabljal, prejeto blago vrniti nepoškodovano in v nespremenjeni količini in v nepoškodovani embalaži, razen če je blago uničeno, pokvarjeno, izgubljeno ali se je njegova količina zmanjšala, ne da bi bil za to kriv kupec. Stroške vračila blaga plača kupec. Vračilo kupnine v gotovini ni mogoče. 

Pravica do odstopa od pogodbe

Potrošnik ima pravico, da brez navedbe razlogov v 14 dneh odstopi od te pogodbe. Odstopni rok poteče v 14 dneh od dne ko potrošnik pridobi fizično posest na zadnjem kosu blaga ali jo pridobi namesto potrošnika tretja oseba, ki ni prevoznik in jo v ta namen določi potrošnik.

Za uveljavitev pravice do odstopa mora potrošnik z nedvoumno izjavo obvestiti ponudnika preko pošte ali e-maila o svoji odločitvi o odstopu od te pogodbe. To se pošlje lahko preko pošte na naslov ponudnika Mej-se d.o.o., Stara Fužina 88, 4265 Bohinjsko jezero ali pa po elektronski pošti na info@alpskazgodba.si.

Da bi se rok za odstop od pogodbe upošteval, zadošča, da je obvestilo v zvezi z uveljavljanjem pravice potrošnika do odstopa od pogodbe poslano pred iztekom odstopnega roka od te pogodbe.

Pri prodajnih pogodbah lahko podjetje zadrži vračilo prejetih plačil do prevzema vrnjenega blaga dokler potrošnik ne predloži dokazila, da je blago poslal nazaj, razen če podjetje ponudi možnost, da samo prevzame vrnjeno blago.

Učinki odstopa od pogodbe  

Če potrošnik odstopi od te pogodbe, mu podjetje brez nepotrebnega odlašanja in v vsakem primeru najpozneje v 14 dneh od dneva prejetja obvestila o odstopu od te pogodbe povrne vsa prejeta plačila. Edini strošek, ki zaradi odstopa od kupoprodajne pogodbe bremeni kupca, je strošek vračila izdelkov ponudniku. Povračilo podjetje izvede z enakim plačilnim sredstvom, kakor je bilo uporabljeno pri izvedbi prvotne transakcije, razen če je izrecno dogovorjeno drugače; v nobenem primeru pa zaradi tega povračila potrošnik ne nosi nikakršnih stroškov. Kupljene izdelke je potrebno vrniti nepoškodovane, v originalni embalaži, razen če so izdelki uničeni, pokvarjeni, izgubljeni ali se je njihova količina zmanjšala, ne da bi bil za to kriv kupec. Če je poštni paket, s katerim je kupec prejel naročene izdelke, fizično poškodovan, če v njem manjka vsebina ali če kaže znake odprtja, mora kupec sprožiti postopek reklamacije pri dostavni službi, ki je paket dostavila.

Varovanje osebnih podatkov

Ponudnik se zavezuje, da bo trajno varoval osebne podatke kupcev. Osebne podatke bo uporabljal izključno v namen izvedbe nakupa. Osebni podatki v nobenem primeru ne bodo posredovani tretji osebi. Za varnost je odgovoren tudi uporabnik sam, in sicer tako, da poskrbi za varnost ter ustrezno programsko in protivirusno zaščito svojega aparata (telefon, računalnik…).

Izključitev odgovornosti

Ponudnik ne zagotavlja točnosti, pravilnosti vsebine objavljene na spletni strani, niti ne prevzema odgovornosti za škodo, ki bi jo utegnil utrpeti uporabnik zaradi zanašanja na objavljene vsebine. Ponudnik odgovarja za celotno vsebino besedil in fotografij, objavljenih na naši spletni strani. Uporabnik si mora zagotoviti ustrezno zaščito opreme pred vstopom v spletno trgovino. Ponudnik si pridržuje pravico onemogočiti spletno stran ali onemogočit dostop do nje zaradi tehničnih ali drugih težav in vzdrževanja, kar pomeni tudi onemogočanje ali oviro za uporabo spletne trgovine. Ponudnik ni odgovoren za povrnitev morebitne izgube, škode ali stroškov (škoda), ki jih ima uporabnik zaradi prenehanja delovanja spletne trgovine. 

Oglasna sporočila

Oglasna elektronska sporočila bodo jasno označena, da gre za oglasna sporočila. Jasno bo tudi označeno, kako se od takih sporočil lahko odjavi. Željo po prenehanju pošiljanja oglasnih sporočil bo ponudnik vedno spoštoval.

Varen nakup

Nakup preko spletne trgovine Alpska Zgodba je varen nakup, saj zadovoljstvo kupcev postavljamo na prvo mesto.  
Z vso skrbnostjo pristopamo k Varovanju osebnih podatkov. 

Pravica do obveščenosti

Ponudnik se zavezuje, da bo varoval vašo zasebnost. Vsi osebni podatki uporabnika spletne trgovine so zaupni in ne bodo v nobenem primeru posredovani nepooblaščenim osebam. Za vprašanja v zvezi z našo politiko varovanja osebnih podatkov ali kako so vaši osebni podatki obravnavani, se lahko brez zadržkov obrnete na nas preko elektronske pošte (info@alpskazgodba.si). 

Za varovanje osebnih podatkov je odgovoren tudi uporabnik sam, in sicer tako, da poskrbi za varnost svojega uporabniškega imena in gesla ter ustrezno programsko (protivirusno) zaščito svojega računalnika.

Večino strani v naši spletni trgovini lahko obiščete, ne da bi morali razkriti svoje osebne podatke, na primer vaše ime, naslov in e-poštni naslov. Za nakup v naši spletni trgovini potrebujemo vaše osebne podatke. Kljub temu pa nekatere informacije pridobimo samodejno z uporabo piškotkov in spletnih signalov (»pixel tags«), standardnih orodij v spletni industriji. Uporaba piškotkov in spletnih signalov nam omogoča, da prepoznamo vaš IP naslov, vrsto brskalnika, ki ga uporabljate, in vašo splošno aktivnost na spletu.

Piškotki  

Piškotki služijo prilagajanju spletnih vsebin po uporabnikovih željah in optimizaciji uporabe spletne strani. Služijo tudi pri pripravi anonimnih statističnih podatkov, ki nam pomagajo razumeti uporabnikovo uporabo spletne strani in pripomorejo k izboljšavi vsebine spletne strani brez osebnega izpostavljanja uporabnika. Piškotke lahko nadzirate in upravljate v nastavitvah spletnega brskalniki, ki ga uporabljate. Uporabnik si sam odloči, ali dovoli shranjevanje piškotkov na svojem računalniku, piškotke pa lahko kadarkoli odstrani, če so piškotki omogočeni. Za navodila, kako upravljati piškotke, se obrnite na navodila vašega brskalnika.