Zoisova zvončica

6,00

Zoisova zvončica je endemit in ima na slovenskem klasično nahajališče. Rastlina je dobila ime po baronu Karlu Zoisu, ki je bil nanjo prvi pozoren. Spada med zaščitene rastline. 

Ročno slikano in zapečeno na 160°C. Ni hudega, če se pere v stroju. Za dolgo življenjsko dobo pa se kozarček raje pere na roke.

Prostornina kozarčka je cca 0,47 ml.

Ni na zalogi

ZOISOVA ZVONČICA   

Campanula zoysii

Rod: zvončica (Campanula)
Družina: zvončičevke (campanulaceae)
Leto prvega zavarovanja rastline: 1922

Splošne info. : je endemit jugovzhodnih apneniških Alp.

Razširjenost: Zoisova zvončica je endemit in uspeva le na območju od Obirja do Trnovskega gozda in od Karnijskih Alp do Uršlje gore. Drugje je ne poznajo. Spada med starejše endemite. Endemit pomeni, da je rastlina edinstvena in raste na točno določenemu kraju ali okolju in je ni moč najti nikjer drugje. V Triglavskem narodnem parku raste 19 vrst endemičnih rastlin.

Kje jo najdemo: uspeva v skalnih razpokah v visokogorju, na meliščih in prodiščih, pogosto jo najdemo tudi nižje.  

Zanimivost: zvončice imajo cvetove zvonaste oblike, konci so razširjeni in podobni zvonu. Zoisova zvončica pa je edina iz vrste zvončic, ki ima na koncu zažet, nato ponovno razširjen zvonec, ki je zaprt z venčnimi roglji, ki so po robu dlakavi. Zaradi tega so jo nekdaj želeli nekateri botaniki uvrstiti celo v samostojni rod. 

Cvetovi Zoisove zvončice so na vhodu tako ozki, da skozenj žuželke ne morejo priti do nektarja, zato v cvet naredijo luknjico in cvet tudi oprašijo. 

Ime:  rastlina je dobila ime po baronu Karlu Zoisu, slovenskemu botaniku (Karel je bil brat znanega mecena slovenskih kulturnikov Žige Zoisa), ki je bil nanjo prvi pozoren. Karel Zois je rastline pošiljal v Celovec koroškemu botaniku Franu Ksavru Wulfenu. Ta je rastlino preučil in jo leta 1788 opredelil kot novo vrsto. Poimenoval jo je po kranjskemu prijatelju Karlu Zoisu. 

Ogroženost: Zoisova zvončica je uvrščena med zaščitene rastline. Spada med endemite in ima na slovenskem klasično nahajališče.