Triglavska roža

6,00

Triglavska roža je v slovenski pripovedki povezana z legendo o Zlatorogu. Je alpska roža in je postala tudi eden od simbolov Triglavskega narodnega parka. Spada med zaščitene rastline.

Ročno slikano in zapečeno na 160°C. Ni hudega, če se pere v stroju. Za dolgo življenjsko dobo pa se kozarček raje pere na roke.

Prostornina kozarčka je cca 0,47 ml.

Ni na zalogi

TRIGLAVSKA ROŽA

Potentilla nitida

Rod: petoprstnik (Potentilla)
Družina: rožnice (Rosaceae)
Leto prvega zavarovanja rastline: 2004

Splošne info. : je alpska roža in je postala eden od simbolov Triglavskega narodnega parka. 

Razširjenost: uspeva v visokogorju v skalovju, v skalnih razpokah, tratah in grušču. Raste v blazinicah.     

Kje jo najdemo: na apnenčastih in dolomitnih tleh južnih Alp od jezera Como do Julijskih Alp, najdemo jo tudi v Karavankah in Kamniških Alpah.

Zanimivost: povezana je z legendo o Zlatorogu: ko je trentarski divji lovec ustrelil Zlatoroga, je iz vsake kaplje krvi ustreljene živali pognal cvet triglavske rože. Ko je Zlatorog pojedel te cvetove, je nenadoma ozdravel in pahnil presenečenega lovca čez prepad. Zato ji po pripovedki o Zlatorogu pripisujejo čudežno zdravilno moč.

Ime: triglavska roža se imenuje tudi bleščeči petoprstnik, saj ima cvet pet čašnih in pet venčnih listov. Vendar to ime ni veliko v uporabi. 

Med prvimi naravoslovci in botaniki, ki so raziskovali na območju Julijskih Alp, je bil tudi Baltazar Hacquet. Ko je pod Triglavom našel to rožo, ki so jo že imenovali bleščeči petoprstnik, je bil mnenja, da je odkril novo, še ne opisano vrsto prstnika, zato jo je poimenoval po gori najdišča. V Sloveniji se tako ta petoprstnik imenuje triglavska roža.  

Ogroženost: triglavska roža še ne spada pod zavarovane rastline.