Triglav 2864m

12,90

 

Triglav, 2864 m, najvišji vrh v Republiki Sloveniji in nekdanji SFR Jugoslaviji.

Leta 1778 so se nanj prvi povzpeli ˝štirje srčni možje˝: Luka Korošec, Matevž Kos, Štefan Rožič in Lovrenc Willomitzer. V ospredju silhueta, ki simbolično ponazarja prve osvajalce triglavskega pogorja. 

Skodelica s sublimacijskim tiskom je primerna za uporabo v mikrovalovni pečici in se lahko pere v pomivalnem stroju z neagresivni čistili, za daljšo obstojnost pa je boljše ročno pomivanje.

Motivi na Alpski skodelici so skrbno, ročno narisani doma z digitalnim pisalom, zato so dizajni posebni in unikatni.

Lončki s prostornino 300 ml so na voljo v beli, temno modri, zeleni, oranžni in rdeči barvi. Za vse ostale želje (dodatna besedila na izdelku, večje količine naročila, motivi po dogovoru….) nas lahko kontaktirate.

Vse slike na spletni strani so simbolične. 

TRIGLAV 2864 m

Triglav je gora mnogih mitov in pravljic (pripovedka o Zlatorogu…). V zgodovini osvajanja vrhov je bil Triglav prostor upiranja Slovencev proti nemškemu vplivu, med drugo svetovno vojno je postal simbol boja proti okupatorju, v novi Sloveniji pa je bila njegova slika na zadnji strani začasnih bonov. Danes je stiliziran v državnem grbu ter vgraviran v euro kovancu za 5o centov.

Prvi pristop: na pobudo mecena Žige Zoisa so se 26. Avgusta 1778 nanj prvi povzpeli Luka Korošec, Matevž Kos, Štefan Rožič in Lovrenc Willomitzer. Prva ženska na vrhu je bila leta 1870 20-letna Rozalija Škantar, pozneje tudi oskrbnica v Vodnikovem domu. 

Severna stena, skoraj 4 km široka 1 km visoka, je med šestimi največjimi v Evropi (Eiger, Civetta, Grandes Jorasses, Marmolada, Watzmann). Leta 1890 jo je prvi preplezal trentarski lovec Ivan Berginc – Štrukelj. 

Jakob Aljaž: Jakob Aljaž, skladatelj in župnik na Dovjem je prvič stal na Triglavu 1887. Kasneje je za 1 goldinar od Dovške občine odkupil vrh Triglava  in 7. Avgusta 1895 dal postaviti Aljažev stolp. Kmalu za tem je Aljaž postavil tudi Dom na Kredarici in sodeloval pri gradnji Aljaževega doma v Vratih ter kapelice na Kredarici. Njegova pesem “Oj Triglav moj dom” je danes planinska himna. Vsa njegova dela so se močno zapisala v zgodovino slovenskega naroda. 

Rapalska meja: po Rapalski pogodbi leta 1920 je Italija dobila precejšen del Primorske. Takrat je meja potekala čez Triglav in Aljažev stolp je stal za 2,55 m na jugoslovanski strani. Italijani so pri vrhu Glava na Zaplanji (2565 m) leta 1924 postavili leseno barako Capanna Morbegno za nadzor meje, kasneje pa so leta 1934 postavili še veliko vojašnico Viktor Emanuel III. Po vojni je bilo precej načrtov za Kugyjev dom.  Danes o tej vojašnici ni več sledu.  Iz tistega časa je viden le še vojaški bunker.

Triglavski ledenik: je ostanek nekdaj precej precej večjega ledenika na Triglavskih podih. Danes je ledenik že precej skrčen. 

 

 

Barva

bela, svetlo zelena, temno modra, oranžna, rdeča