Škrlatica 2740m

12,90

 

Škrlatica iz Krnice, zimska slika

Mogočna Škrlatica je s svojimi 2740 m druga najvišja gora v Sloveniji. Kraljuje nad gorami med Veliko Pišnico in Vrati ter se ves čas spogleduje s Triglavsko severno steno. S sosednje doline Krnice ali pa s ceste na Vršič lahko občudujemo njeno veličastno severozahodno steno. Na vrhu je postavljen lesen križ. Dva vrhova desno od Škrlatice sta Rakova špica in Rogljica (zadaj Dolkova špica). Pozimi se turni smučarji radi povzpnejo skozi Krnico proti Kriški steni.

Skodelica s sublimacijskim tiskom je primerna za uporabo v mikrovalovni pečici in se lahko pere v pomivalnem stroju z neagresivni čistili, za daljšo obstojnost pa je boljše ročno pomivanje.

Motivi na Alpski skodelici so skrbno, ročno narisani doma z digitalnim pisalom, zato so dizajni posebni in unikatni.

Lončki s prostornino 300 ml so na voljo v beli, temno modri, zeleni, oranžni in rdeči barvi. Za vse ostale želje (dodatna besedila na izdelku, večje količine naročila, motivi po dogovoru….) nas lahko kontaktirate. 

Vse slike na spletni strani so simbolične. 

ŠKRLATICA 2740 m

Vrh: na njenem vrhu stoji križ, ki je ob lepem vremenu viden tudi iz doline. Križ so leta 1934 postavili člani Turistovskega kluba Skala v spomin gornikom, ki so umrli v slovenskih gorah. Križ je bil leta 1953 porušen, in kasneje 1996 na novo postavljen. 

Ime: pogled nanjo je še posebej lep ob sončnem zahodu iz vršiške strani, ko v zadnjih sončnih žarkih v škrlatni barvi zažarijo veličastne krniške stene Škrlatice, Rakove špice in Rogljice. Tako je tudi dobila ime – Škrlatica. Domačini, ki so jo gledali iz vzhodne strani, pa so jo imenovali Suhi plaz, vendar se to ime ni prijelo. 

Pohodniško: sama gora spada pod zelo zahtevne ture in že navaden pristop zahteva izurjenega in vzdržljivega pohodnika. Čisto do samega vrha nas edini označen pristop vodi po južni strani po zelo zahtevni zavarovani poti. Vsi ostali pristopi na vrh pa so plezalne smeri.

Prvi pristop: oče alpinizma v Julijskih Alpah – dr.Julius Kugy – je v spremstvu trentarskih vodnikov Andreja Komaca in Matije Kravanja leta 1880 kot prvi stopil na vrh Škrlatice.

Barva

bela, svetlo zelena, temno modra, oranžna, rdeča