Sale!

ALPSKI MOTIVI + napis po želji, Alpska prisrčnica 200 ml

19,71

Ideja za darilo? Seveda!  

Prisrčnica iz nerjavečega jekla, 200ml z designom Aljaževega stolpa ali katerim izmed naših designov, ki so priloženi na slikah.

V kolikor želite, lahko napis pod motivom zamenjamo in dodamo po želji vaš napis. Za več nas kontaktirajte na info@alpskazgodba.si

Motiv lahko izberete sami – več različnih motivov! Ročno-digitalno risano.

Možnost personalizacije.

Šifra: Ni na voljo Kategorija: Oznake: , , , , , , ,

ZBIRKA VSEH ALPSKIH MOTIVOV

Triglav 2864 m
Triglav, 2864 m, najvišji vrh v Republiki Sloveniji in nekdanji SFR Jugoslaviji.
Leta 1778 so se nanj prvi povzpeli ˝štirje srčni možje˝: Luka Korošec, Matevž Kos, Štefan Rožič in Lovrenc Willomitzer. V ospredju silhueta, ki simbolično ponazarja prve osvajalce triglavskega pogorja.

Mangart (Mangrt) 2679 m
Mangart / Mangrt, 2679 m, je četrti najvišji vrh v Sloveniji. Na jugu so strma pobočja, kjer izvira reka Koritnica, na severu pa Mangartska dolina z dvema jezeroma, ki jo zapira navpična severna stena. Na Mangrtsko sedlo je speljana najvišja gorska cesta v Sloveniji, iz nje pa se odpira veličasten pogled na okoliške vrhove. Pod sliko Mangarta je grafika avtomobila Zastava 750, kot spomin na stare čase.

Aljažev stolp
Jakob Aljaž, skladatelj in župnik na Dovjem je prvič stal na Triglavu 1887. Kasneje je za 1 goldinar od Dovške občine odkupil vrh Triglava in 7. Avgusta 1895 dal postaviti Aljažev stolp. Kmalu za tem je Aljaž postavil tudi Dom na Kredarici in sodeloval pri gradnji Aljaževega doma v Vratih ter kapelice na Kredarici. Njegova pesem “Oj Triglav moj dom” je danes planinska himna. Vsa njegova dela so se močno zapisala v zgodovino slovenskega naroda.

Viševnik 2050 m
Viševnik spada med najbolj obiskana dvatisočake v Sloveniji, saj je lažje dostopen, iz vrha pa se nam odpre čudovit pogled na Triglav in okolico. Na eni strani vidimo pod seboj planoto Pokljuka, na drugi pa nas strme stene ločijo od doline Krme. Na vrh Viševnika vodi več poti, vsekakor pa je najbolj obiskana pot iz Rudnega polja. Pozimi je tudi priljubljen turno smučarski cilj.

Bivak II in Severna triglavska stena
Bivak II na Jezerih leži na 2118 m. Zanimiv je zaradi svoje čudovite lege in pa svoje zgodovine. Člani Turistovskega kluba Skala so postavili prva dva bivaka v slovenskih gorah – leta 1935 Bivak I v Veliki Dnini in nato leta 1936 Bivak II na Jezerih. Po dobrih 80 letih je Bivak II načel zob časa. Leta 2016 je bil postavljen nov bivak – rekonstrukcija starega bivaka. Stari bivak stoji sedaj pred Slovenskim planinskim muzejem v Mojstrani.

Mogočna Severna stena Triglava je skoraj 4 km široka in 1 km visoka stena in je med šestimi največjimi stenami v Evropi (Eiger, Civetta, Grandes Jorasses, Marmolada, Watzmann). Leta 1890 jo je prvi preplezal trentarski lovec Ivan Berginc – Štrukelj.

Triglavska severna stena iz Vrat
Sprehod pod Severno Triglavsko steno je vedno veličasten. Od Aljaževega doma v vratih je dobrih 10 minut hoje do ogromnega klina – spomenik padlim partizanom gornikom, postavljen 1953 leta. Od tu se odpre lep pogled na Steno. Na sliki za spomenikom je Stena, kjer so simbolično narisani (od leve proti desni): Slovenska smer, Dolga nemška smer in za njo vrh Triglava, Skalaška smer, Čopov steber, Sfinga, Jugova grapa, Zahodna zajeda, Šlosarska smer in smer Sandija Wisiaka.

Greben Košute
Greben Košute se vije dobrih 10km in ima kar šest velikih samostojnih vrhov – dvatisočakov. Je tudi najdaljši slovenski greben. Je odlična destinacija za pohodnike. Imena kot so Kofce, Košutnikov turn in Veliki vrh so dobro znana med obiskovalci gora. Po grebenu teče tudi meja med Avstrijo in Slovenijo.

Jalovec 2645 m
Jalovec je z 2645 m šesti najvišji vrh v Sloveniji. Leži v Julijskih Alpah in s svojo mogočnostjo že od nekdaj privablja pohodnike in plezalce. Eden klasičnih pogledov na Jalovec je iz Slemenove špice, ki je v jeseni z “zlatimi” macesni zelo obiskana pohodniška točka. Jalovec je v grbu Planinske zveze Slovenije.

Krn 2244 m
Krn je visok 2244m in zaradi višine zelo razgleden, je najvišja gora v Krnskem pogorju. Z njega občudujemo panoramo Julijskih Alp. Krn in Krnska jezera so priljubljena izletniška točka za pohodnike.

Razor 2601 m, Prisojnik 2547 m
Razor in Prisojnik, oba dvatisočaka v Julijskih Alpah, skupaj sestavljata čudovito gorsko panoramo, ki jo najlepše vidimo iz Kranjske gore. V ospredju je motiv kozoroga pri jezeru Jasna.

Škrlatica 2740 m
Škrlatica iz Krnice, zimska slika.
Mogočna Škrlatica je s svojimi 2740 m druga najvišja gora v Sloveniji. Kraljuje nad gorami med Veliko Pišnico in Vrati ter se ves čas spogleduje s Triglavsko severno steno. S sosednje doline Krnice ali pa s ceste na Vršič lahko občudujemo njeno veličastno severozahodno steno. Na vrhu je postavljen lesen križ. Dva vrhova desno od Škrlatice sta Rakova špica in Rogljica (zadaj Dolkova špica). Pozimi se turni smučarji radi povzpnejo skozi Krnico proti Kriški steni.

Morda vam bo prav tako všeč…