Planika

6,00

Planika je ena najbolj znanih gorskih rož. Je sesavni del ˝klasičnega˝ planinskega šopka: encijan, planika, murka, sleč. Njene žametno bele liste najdemo v marsikaterem simbolu ali na sliki. Spada pod zaščitene rastline.

Ročno slikano in zapečeno na 160°C. Ni hudega, če se pere v stroju. Za dolgo življenjsko dobo pa se kozarček raje pere na roke.

Prostornina kozarčka je cca 0,47 ml.

Ni na zalogi

PLANIKA

Leontopodium alpinum

Rod: planika (Leontopodium)
Družina: nebinovke (Asteraceae)
Leto prvega zavarovanja rastline: 1896

Splošne info. : je ena najbolj znanih gorskih rož. Je sesavni del ˝klasičnega˝ planinskega šopka: encijan, planika, murka, sleč. Njene žametno bele liste, ki spominjajo na cvetne liste, najdemo v marsikaterem simbolu ali na sliki. 

Razširjenost: v Sloveniji jo najdemo v Julijskih Alpah in Kamniških Alpah, Karavankah, Ratitovcu, Trnovskem gozdu, Snežniku in soteski Save pri Kranju. Njen izvor pa je iz daljne Azije; danes jo najdemo v  Aziji, Južni Ameriki, v Evropi v Pirenejih, Alpah in Karpatih.

Kje jo najdemo: v visokogorju – na alpskih tratah in skalnih razpokah – ter na planinskih travnikih.  

Zanimivost: je najstarejša oz. prva zavarovana rastlina na Slovenskem. Najprej je bila že leta 1896 zavarovana na Goriškem, dve leti kasneje pa še na Kranjskem in Štajerskem. 

Planika je na avstrijskih evro kovancih za dva centa in še v mnogih drugih pomenih. Velja za narodni simbol, še posebej v Romuniji, Avstriji, Bolgariji, Sloveniji in Švici. Njeno ime je uporabljeno v pesmih, raznih drugih simbolih, poimenovanjih planinskih postojank… 

Ime: ker raste velikokrat na precej nedostopnih krajih, jo povezujemo z planinstvom in alpinizmom.   

Ogroženost: v 19.stoletju, ko se je uveljavilo planinstvo, je postala kot alpski simbol zanimiva tudi za prodajo, kar je močno ogrozilo rastlino. 

Ogrožena je zaradi trganja, saj še vedno velja za posebnost v visokogorju. Planika je zavarovana rastlina v vseh alpskih deželah.