Mangart 2679m

12,90

 

Mangart / Mangrt,  2679 m, je četrti najvišji vrh v Sloveniji. Na jugu so strma pobočja, kjer izvira reka Koritnica, na severu pa Mangartska dolina z dvema jezeroma, ki jo zapira navpična severna stena. Na Mangrtsko sedlo je speljana najvišja gorska cesta v Sloveniji, iz nje pa se odpira veličasten pogled na okoliške vrhove. Pod sliko Mangarta je grafika avtomobila Zastava 750, kot spomin na stare čase. 

Skodelica s sublimacijskim tiskom je primerna za uporabo v mikrovalovni pečici in se lahko pere v pomivalnem stroju z neagresivni čistili, za daljšo obstojnost pa je boljše ročno pomivanje.

Motivi na Alpski skodelici so skrbno, ročno narisani doma z digitalnim pisalom, zato so dizajni posebni in unikatni.

Lončki s prostornino 300 ml so na voljo v beli, temno modri, zeleni, oranžni in rdeči barvi. Za vse ostale želje (dodatna besedila na izdelku, večje količine naročila, motivi po dogovoru….) nas lahko kontaktirate.

Vse slike na spletni strani so simbolične. 

MANGART / MANGRT 2679 m

Prvi pristop: je leta opravil 1794 Franc Jožef Hanibal Hohenwart. Severno steno sta leta 1906 prva preplezala Leuchus in Schulze, kot druga pa sta jo preplezala 22. Julija 1928 Edo Deržaj in Mira Marko Debelak.  

Čas vojne: od bližine prelaza Predil do Mangartskega sedla so Italijani iz strateško-vojaških razlogov leta 1938 zgradili cesto do višine 2055 m. Cesta je še danes prevozna, razen zgornjega dela, ki ga je uničil skalni podor. 

Zgodba iz preteklosti –  pozabljena, vendar na novo odkrita zgodovinska zanimivost o smučarski tekmi na Mangartskem sedlu:

Karl Stingl, sudetski Nemec, ameriški vojak 1. bataljona 87. polka. V času konca vojne je bilo območje pod ameriško vojaško upravo, on pa se je kot kurir z motorjem vozil čez prelaz Predil iz Bovca v Rajbelj in obratno, kjer sta bili ameriški komandi. Sončnega dne v maju leta 1945 se je ustavil na Predilu in se zagledal v bleščeča snežišča na Mangartskem sedlu ter prišel na idejo o smučarski tekmi. Bil je namreč tudi smučar in alpinist. Poveljnik bataljona, major John Woodward, tudi odličen alpinist, je bil navdušen nad to idejo. Tako je bilo 3. maja 1945 kar 75 ameriških vojakov na sedlu na startu veleslaloma, med njimi tudi nekaj svetovnih smučarskih imen, ki so iz Evrope emigrirali v ZDA. Zmagal je Walter Prager, drugi je bil Steve Knowlton in tretji Engel, ameriški vojak, rojen v Avstriji.

Tekmo si je ogledalo približno 500 ameriških vojakov. Edini zapis o tekmi je bankovec za sto takratnih italijanskih lir s podpisi treh zmagovalcev in napisom ˝Predil pass 10.division ski meet˝. Opis dogodka, na katerega so Američani že pozabili, so vojaki SV na šolanju na akademiji West Point slučajno našli v tamkajšnjih arhivih.

Barva

bela, svetlo zelena, temno modra, oranžna, rdeča