Kranjska lilija

6,00

Kranjska lilija je najbolj pogosta v Alpah. Ime je dobila po deželi Kranjski. Ker je zelo lepa in privlačna rastlina, je deloma ogrožena zaradi nabiranja zato spada pod zaščitene rastline.

Ročno slikano in zapečeno na 160°C. Ni hudega, če se pere v stroju. Za dolgo življenjsko dobo pa se kozarček raje pere na roke.

Prostornina kozarčka je cca 0,47 ml.

Ni na zalogi

KRANJSKA LILIJA ali ZLATO JABOLKO

Lilium carniolicum

Rod: lilija (Lilium)
Družina: lilijevke (Liliaceae )
Leto prvega zavarovanja rastline: 1947

Splošne info. : pri nas uspevajo 3 vrste lilij in vse tri so zaščitene: kranjska lilija, brstična lilija,  žafranasta lilija (ta je podvrsta brstične lilije) in pa turška lilija. Vse lilije imajo enako zgrajene cvetove, vendar je videz cvetov pri različnih vrstah različen. Kranjska lilija ima oranžne ali temno rumene cvetne liste, ki so zavihani nazaj, po tem je tudi prepoznamo od drugih vrst lilij.  

Razširjenost: vse tri vrste lilij najdemo po celi Sloveniji, kranjska lilija pa je bolj pogosta v Alpah. Kranjska lilija raste tudi na področjih severovzhodne Italije pa vse do zahodne Bosne, je pa najbolj pogosta v Sloveniji.  

Kje jo najdemo: kranjsko lilijo najdemo v subalpinskem pasu in na bolj svetlih pobočjih: travišča, melišča, med ruševjem. 

Zanimivost: lilije velikokrat najdemo med cvetjem na pogrebih, saj naj bi duši po smrti obnovile nedolžnost. Pomembne so tudi v starogrški mitologiji. Krščanstvo jo je iz poganstva prevzelo kot simbol čistosti in nedolžnosti ter je velikokrat upodobljena v verskih motivih. 

Ime: je dobila po deželi Kranjski. Rastlino je prvi opisal in objavil njeno ime nemški zdravnik in botanik W.D.J. Koch v 18. stol. Poimenoval jo je Kranjska lilija, to ime pa je v uporabi ostalo vse do danes. 

Ogroženost: ker so zelo lepe in privlačne rastline, so deloma ogrožene zaradi nabiranja. Brstična in kranjska lilija pa sta ogroženi tudi zaradi zaraščanja travnatih površin.