Encijan

6,00

Encijan ali clusijev svišč sodi med najbolj znane gorske rastline. Je sestavni del ˝klasičnega˝ planinskega šopka: encijan, planika, murka, sleč. Spada med zaščitene rastline.

Ročno slikano in zapečeno na 160°C. Ni hudega, če se pere v stroju. Za dolgo življenjsko dobo pa se kozarček raje pere na roke.

Prostornina kozarčka je cca 0,47 ml.

Ni na zalogi

ENCIJAN ALI CLUSIJEV SVIŠČ

Gentiana clusii  

Rod: svišč (Gentiana)
Družina: sviščevke (Gentianaceae)
Leto prvega zavarovanja rastline: 1922, v Sloveniji je Clusijev svišč zavarovan od leta 1992.

Splošne info. : clusijev svišč sodi med najbolj znane gorske rastline. Je sestavni del ˝klasičnega˝ planinskega šopka: encijan, planika, murka, sleč. 

Clusijev svišč spada v družino sviščevk, sam svišč pa je z več kot 400 vrstami velik rod. Svišč je na splošno  znan predvsem po velikih, trobenticam podobnim cvetovih, ki so večinoma modre barve. 

Razširjenost: gore Sr. in J Evrope

Kje ga najdemo: travniki, pašniki, kamnite trate in razpoke v sredogorju in visokogorju.

Zanimivost: dobil je svoje mesto tudi v Avsenikovi pesmi in s tem še dodaten sloves. “Tam kjer encijan plav ves prešerno bahav nežno vabi.”

Clusijev svišč je podoben Kochovemu svišču, ki pa uspeva bolj na kislih rastiščih. 

Ime: ime je rastlina dobila po francoskemu botaniku Carolusu Clusiusu iz 16.stol. Bil je med prvimi botaniki, ki so začeli z preučevanjem alpske flore.   

Ogroženost: nekoč je bil zaradi svoje priljubljenosti veliko bolj ogrožena vrsta. Svišča se je v gorah namreč veliko nabiralo, saj je bil sestavni del planinskega šopka, ki ga je pohodnik prinesel iz gora. Danes je k sreči večja ozaveščenost in manj trganja gorskih cvetlic.