Arnika

6,00

Arnika je zelo priljubljena zdravilna rastlina in ima v ljudskem izročilu številna različna imena. Je gorska rastlina, kar nam pove tudi ime – Arnica montana oziroma gorska arnika. Spada pod zaščitene rastline. 

Ročno slikano in zapečeno na 160°C. Ni hudega, če se pere v stroju. Za dolgo življenjsko dobo pa se kozarček raje pere na roke.

Prostornina kozarčka je cca 0,47 ml.

Ni na zalogi

ARNIKA

Arnica montana

Rod: arnika (Arnica)
Družina: nebinovke (Asteraceae)
Leto prvega zavarovanja rastline: 2004

Splošne info. : je zelo priljubljena zdravilna rastlina in ima v ljudskem izročilu številna različna imena. Je gorska rastlina, kar nam pove tudi ime – Arnica montana oziroma gorska arnika. Na njene zdravilne učinke nas opomni že njeno staro nemško ime “Wohlverlei” (daje dobro). V splošni uporabi pa se je pojavila šele v 17. stol in to do te mere, do so jo v srednji Evropi skoraj iztrebili. Še danes je na seznamu ogroženih vrst. 

Razširjenost: po svetu poznamo okoli 30 vrst arnike, rastejo po Aziji, Severni Ameriki. V Evropi poznamo le dve vrsti: travniška (Arnica chamissonis) in gorska arnika (Arnica montana). V Sloveniji raste od vseh vrst le ena – gorska arnika. 

Kje jo najdemo: od nižin do visokogorja po travnikih, planinah, visokih barjih po vsej Sloveniji. Uspeva na svetlih področjih. 

Zanimivost: velikokrat se arniko zamenjuje z nekoliko podobnim primožkom, ki pa ima spiralasto nameščene liste. Če delček cveta arnike pomanemo med rokami, bo značilno zadišalo. Pri primožku ne zadiši. Značilno za arniko je tudi, da ima na koncu jezičastih cvetov tri zobce.

Leta 2001 je bila izbrana za zdravilno rastlino leta. 

Ime: glede izvora imena arnika ni enotnih virov.  

Ogroženost: lahko jo ogrozi pretirano nabiranje in pa zaraščanje svetlih travnih površin.

Zdravilnost: sodi med najbolj znane zdravilne rastline. Uporablja se za čiščenje, razkuževanje in celjenje manjših zunanjih ran. Zdravilni deli so cvetovi. Velikokrat je uporabljena med sestavinami pri homeopatskih pripravkih. Vendar je treba biti previden, saj je uživanje te rastline v le malo večjih odmerkih škodljivo.